Ajuntament d'Aldaia TAMA Aldaia Ràdio
JUNTA LOCAL FALLERA D´ALDAIA
Nom JUNTA LOCAL FALLERA D´ALDAIA CIF
Adreça PZA. CONSTITUCIÓ, 1 - 46960 ALDAIA ( VALENCIA ) CP 46960 Població Aldaia
Telèfons Fax
Email
Webs
President/a Miguel Cañaveras Rubio Socis Fundació 1978
Horari d'atenció JUEVES, PREVIA CITA
Horari de contacte
Persona de Contacte
Càrrec
Telèfons de Contacte email de contacte jlfaldaia@gmail.com

Descripció i Finalitat
1898154_591758757584103_1181741747_n
Les falles a Aldaia van començar com un joc infantil, uns xiquets tenien per costum construir una falla xicoteta per a Sant Josep, feien els ninots en un taller de palmitos i muntaven les seues falles particulars, cremant el seu joguet el dia de sant josep.

En les falles de 1974 la seua creativitat va ser més ambiciosa i van construir una falla tan gran, que el taller era massa xicotet per a plantarla, per este motiu, demanaren permís a l'ajuntament per a cremar-la en el carrer, permís que va ser atorgat.

Per a l'exercici del 74 al 75 es van plantar a Aldaia quatre falles: Sant Vicent, Sant Antoni, La Saletta i La Colonia, sent així les comissions fundadores e iniciadores de la festa. Els primers fallers van lluitar per mantindre la festa i ampliarla.

Despres d'alguns anys de reunions, el 26 de novembre de 1979 es va fundar la Junta Local Fallera d'Aldaia, sent el seu president en Salvador Vilanova, alcalde d'Aldaia. Van a passar a programar junts tots els actes de la setmana fallera: cavalcada del ninot, ofrena de flors a la verge , l'operació quilo....
Al setembre de 1982 la Junta Local va tractar la conveniència d'anomenar una Fallera Major del poble com a representat de totes les falles, decidint no portar a terme este projecte per raons de tipus econòmic. Al juliol de 1989 foren elegides les primeres Falleres Majors de Junta Local Fallera d'Aldaia, la senyoreta Elena Fabian de la falla Sant Antoni i la xiqueta Verònica Meseguer de la falla La Colonia sent el president en funcions Vicente Alemany de la falla Sant Vicent.

Quan foren anomenades les primeres falleres majors a Aldaia hi havien tres falles mes, Falla Santa Rita-Pilar ( 1981), Falla Mestre Serrano ( 1974) i la Falla Villarrobledo (1985).
Durant l'exercici 1987-88 es va iniciar l'exposició del ninot, ubicada en l'antic Ajuntament on continua celebrant-se en l'actualitat (exceptuan tels anys 2011 i 2012 que es va realitzar en la Lllotgeta).
A les falles del 1990 i 1991 la crida la feren totes i cadascuna de les falleres majors i infantils de les falles del poble, junt a les falleres major d'Aldaia, i va ser a les falles del 92 quan
sols les dos falleres major d'Aldaia com a màximes representants del mon faller conviden a totes les comissions falleres i a la resta del poble a participar de tots els actes de la setmana fallera. Aquest acte es fa des del balcó de l'ajuntament nou, omplint-se la plaça de fallers i veins tancant l'acte amb un castell de focs artificials.

El 5 de febrer de 1992 es van aprovar per unanimitat els estatuts interns de la junta local per a totes les falles d'Aldaia. Eixe mateix any es va canviar l'escut de l a junta local fallera quedant instituït tal i com el coneixem ara.

No va ser fins a l'exercici 96-97 quan es va fundar la falla Plaça de les Corts Valencianes i va ser en falles del 99 i coincidint en el 25 aniversari de falles d'Aldaia quan junta local organitza una gala al pavelló cobert del poliesportiu per a fer entrega del primers bunyol amb fulles de llorer i brillant, concedits per la junta central fallera de València. Al mateix any va eixir al carrer per primera vegada l'estandart de junta local. Al llarg dels anys junta local ha organitzat multitud d'activitats convidant a totes les falles a participar. Campionats de jocs de taula, concurs de paelles, petanca, campionat de frontenis i festival de play-backs al 9 d'Octubre, etc.. Va ser a partir de 2004 quan les falleres major d'aquest poble començarena imposar les insígnies d'or amb fulles de llorer i brillants, màxima recompensa concedida per junta central fallera de València ( abans anàvem a València) amb un acte que es celebra al teatre del mercat o al TAMA. Al mateix acte es fa la presentació oficial del llibret de junta local. La millora de l'ofrena( fent la figura de la mare de Deu), la missa de SantJosep al carrer, mascletà conjunta detotes les falles amb l'ajuntament,... son fidels exemples del treball any rere any per engrandir la festa.

L'exercici 2008, 2009 una altra falla es va fundar Falla Plaça d'Europa ha passat a ser la número nou de la nostra població.

Tot aquesta historia , no haguera sigut possible sense l'esforç i la dedicació d'un grup d'homes que exercici rere exercici han encapçalat la nostra junta local, fallers disposats ha treballar per unió, l'esplendor i engrandiment de la nostra festa, ells son:

Vicente Alemany i Jordan  Sant Vicent

Juan Martinez i Caballero   Mestre Serrano

Julio Disla i Perez  Sant Vicent

Javier Martínez i Luna  La Colonia

Vicente Sanz i Cercano  Sant Vicent

Leopoldo Rodriguez i Murgui  Sant Vicent

Jose López i Serrà  La Saletta

David Solis i Rubio  Villarobledo

Miguel Cañaveras Rubio Santa Rita (actual president)


Galeria de Fotos
L´exercici faller en imatges
D´ací eixiràn les pròximes Falleres Majors
L´exercici faller en imatges
Un servei de l'Ajuntament d'Aldaia. www.aldaia-ajuntament.es